Lütfen bekleyiniz..

Bebeğinizin Bağışıklık Sistemini Geliştirmek İçin Püf Noktalar

Bebeğinizin Bağışıklık Sistemini Geliştirmek İçin Püf Noktalar

Bebeğinizin Bağışıklık Sistemini Geliştirmek İçin Püf Noktalar

 

Bebeklerde bağışıklık sistemi henüz bebek anne karnındayken gelişmeye başlar. Bebeklerde verniks kazeoza denilen bir yapı oluşmaya başlar. Bu oluşan yapı ise tamamen bebeklerin korunmasına katkılıdır. Bu tür bir özellik ise doğumdan sonra ilk 24 saat daha koruma özelliği sunar. Bu nedenle yeni doğan bebekler genel olarak hastanede doğduktan sonra yıkanma gereği duyulmazlar. Verniks kazeoza denilen şeyin aslında kremsi ve beyaz bir yapısı vardır. Bazı bebeklerde çok görülürken bazı bebeklerde ise az olur. Bu durum ise oldukça normaldir.

 

Bebeklerde Bağışıklık Sisteminin Güçlenmesine Katkılı Olan Yiyecekler Hangileridir?

 

Bebeklerde bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkılı olan besinlerin en başında anne sütü yer alır. Anne sütünün faydaları oldukça fazladır. Bu nedenle saymakla da bitmez. Doğumdan sonra ilk beş gün boyunca gelen anne sütünün ismine kolostrum adı verilir. Bu süt yüksek antikorlara yani başka bir deyişle koruyucu savunma hücreleri içerir. Bu süt genel olarak bağışıklık temelini atar. Bebekler annelerinden süt emerken bu sayede annelerinden yararlı bakteri alırlar. Böylelikle bağışıklık sisteminin gelişmesine destek sunar.

 

Anne Hasta Olduğunda Ne Yapmak Gerekir?

 

Anne hasta olursa bu durumu mutlaka çocuk doktoru ile görüşülmesi gerekir. Bu durumda doktorun tavsiyesi oldukça önemlidir. Genel anlamda anne hasta olsa dahi bebeğini emzirmeye devam edebilir. Yapılan araştırmaların sonucunda anne grip olsa dahi bebeğe geçmediği tespit edilmiştir. Annenin vücudunda bulunan antikorlar yine bebeğe geçmeye devam eder. Burada tek önemli unsur, annenin kendi hijyenine önem vermesidir. Böyle bir durumda gerekiyorsa maske kullanması ve sürekli olarak ellerini yıkaması gerekir. Ancak eğer ki annenin hastalığı bulaşıcı ise, o zaman emzirmeye ara verilmesi çok daha doğru olur.

 

Mama ile Beslenen Bebeklerin Bağışıklığı Nasıl Sağlanabilir?

 

Anne sütünün yeterli gelmediği durumlarda ve hastalık gibi durumlara bağlı olarak ara verildiği zamanlarda formül mamaya geçilmelidir. Bu tür durumlarda bile bebeğin bağışıklığı için çok az miktarda dahi anne sütünü mama ile birlikte karıştırıp vermek daha değerlidir.

 

Bebeklerin Bağışıklık Sistemini Güçlendirebilmek İçin Neler Yapmak Gerekir?

 

Bağışıklık sistemini güçlendirmenin en önemli yolu aşı yöntemidir. Katı mamaya geçiş yapmış bebekler için 6. Aydan itibaren beslenmesine doğal probiyatik katkısında bulunmak bebeğin bağışıklığı için oldukça önemlidir. Özellikle de bunun için evde yapılan yoğurt ve kefir başta gelebilir. Katı mamaya geçiş yapmış bebekler için bol miktarda sıvı alımına önemli unsurdur. Şekerli ve katkı maddesi içeriğine sahip olan gıdalardan uzak durmak gerekir.

Taze meyve ve sebzelerin bol su ile iyice yıkanmasına özen gösterilmelidir. Hem bebeklerin hem de çocukların temizliğine dikkat edilmeli ancak çok aşırıya kaçınmamalıdır.  Fazla temiz bir ortamda çocuk büyütülür ise, çocuk herhangi bir mikropla karşılaşmaz ve bu durum sonucunda da enfeksiyona daha açık hale gelir. Bu nedenle de bebekleri açık havaya çıkartmak ve park gibi yerde oynatmak önemlidir.

 

Bebeklerin Bağışık Sistemi Düşük Olduğunda Ne Yapılabilir?

 

Bebeklerde bağışıklık sisteminin zayıf oluşu demek, bağışıklık sistemi elemanlarının eksik oluşu ve görevini tam olarak yerine getiriliyor anlamını taşımaktır. Bu durumun belli olması daha çok bebeğin sürekli rahatsızlanması yola anlaşılır. Bebeklerdeki bağışıklık sistemi düşüklüğü nadir bir şekilde kalıtsal olarak görülse de çevresel faktörlere bağlı olarak da olabilir. Özellikle kardeşin okula gitmesi virüs getirmesi gibi durumlar söz konusudur. Bebeklerdeki bağışıklık sistemi zayıflığı tedavisi için genel olarak uzman bir doktora başvurmakta fayda vardır.

 

Bebeğinizin bağışıklık sistemi hakkında endişeleriniz varsa ve gün içinde bebeğin yemesi gereken gıdaları hazırlamakta zorluk yaşıyorsanız alanında uzman bir bebek bakıcısı ile görüşebilirsiniz. Böylece siz gün içinde kendinize ve diğer ev işlerine zaman ayırırken bebek bakıcısı da bebeğin mamalarını hazırlayarak ona vakit ayırır. İyi bir bakıcı ile çalışmak istiyorsanız bizimle görüşebilirsiniz.

 

 

 

Blog Kategorileri